Hírek

Elérhetőségek

TOP-2.1.3-16-BO1-2017-00039

logo

 

 

 

 

 

Tiszabábolna Község Önkormányzata Tiszavalk és Hejőpapi Községek Önkormányzatával konzorciumban „Tiszabábolna, Tiszavalk és Hejőpapi települések belterületi vízrendezése” címmel támogatási kérelmet nyújtott be a TOP-2.1.3-16 számú „Települési környezetvédelmi infrastruktúr-fejlesztések” tárgyú pályázati felhívásra, mely TOP-2.1.3-16-BO1-2017-00039 azonosító számon 149.986.579 Ft támogatásban részesült.

 

A projekt tartalmának rövid bemutatása:

Az önkormányzatokra vonatkozó jelenlegi jogszabályi környezet a helyi önkormányzatok közfeladatává teszi  a lakott terület helyi vízkárelhárítását, a helyi vízrendezést az árvíz- és belvízelvezetés megoldását és a  tulajdonukban lévő művek fejlesztését, fenntartását és azokon az árvízvédelmi feladatok ellátását.

Jogszabályi kötelezettségüknek megfelelve a konzorciumot alkotó  települések önkormányzatai célként  tűzték ki belterületi vízelvezető rendszerük kiépítését.

 

Tiszabábolnán a tervezett fejlesztés a település belterületére hulló és érkező csapadékvíz és belvíz kártétel  nélküli rendezett elvezetésére irányul a Rákóczi F., Zöldfa, Táncsics M., Kinizsi P., Bartók B. és Fő utcák árokszakaszainak a rendezésével. Az árkok rendezésével megfelelő befogadók  jönnek létre a kapcsolódó belterületi lakó utak (Petőfi, Béke, Szabadság utak) árokszakaszainak részére.

Ezzel a település lakott belterületének Mezőcsáti úttól északra fekvő részére kiterjedő komplex belterületi vízelvezető rendszer jönne létre, mely képes a belterületre hulló csapadékok és belvizek belterületről történő kártétel nélküli kivezetésére a természetes befogadóig. A projekt keretében felújításra  kerülő nyílt árkok hossza 3184 m, az érintett vízgyűjtő terület 32,14 ha. Az árokszakaszokkal közvetlenül  érintett beépített ingatlanok száma 174 db.

 

Tiszavalkon a Táncsics M., Ady E., Petőfi S., Béke utcák árokszakaszainak a rendezése tervezett. A  rendezéssel érintett árokszakaszok vízgyűjtő területe 15,72 ha. A rendezésre kerülő vízelvezető árkok  hossza 2422 m.

 

Hejőpapiban a tervezett beavatkozás jól lehatárolhatóan a település központi részére terjed ki a Rákóczi,  Erkel , Kossuth, Bartók utcák területére, mely településrész vízelvezetése jelenleg nem megoldott. Az ÉMOP-2009-3.2.1/C pályázati konstrukcióban 2010-2011-ben megvalósult a település északi részén lévő „C” és „D” jelű vízgyűjtő terület vízrendezése. A község északi végében olyan lefolyástalan terület van a temető alatt,  ahonnan gravitációsan a csapadékvíz nem vezethető el. Ide gravitál a vízgyűjtő terület csapadékvize.

A területen  belvíztároló került kialakításra. A 150 l/s szivattyúkapacitás felvételével kiadódó tározótérfogat  4800 m3. A belvíztározó a jelen projektben kiépítendő szakaszok befogadója is. A projekt keretében  megépülő vízelvezető rendszer hossza 496 m.

 

Specifikus célok:

  • biztonságos és egységes csapadékvíz és belvízelvezető rendszer kiépítése a  települések belterületét  érintő csapadékvizek és belvizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése érdekében
  • -a települések belterületének védelme a csapadékvíz által okozott vízkárok és belvízkárok okozta környezeti  káresemények kockázatának csökkentése  és megelőzése, a település környezetbiztonságának növelése
  •  A vízrendszer állapotának javítása, helyi vízhasznosítás lehetőségeinek bővítése, éghajlatváltozással,  szélsőségesebb időjárással szembeni települési ellenállóképesség javítása, az ökológiai állapot fenntartása, további komplex fejlesztések lehetővé tétele.
  •  Rendezett településkép kialakítása, a települések infrastrukturális állapotának javítása.

 

A projekt indikátorai:

Bel- és csapadék - vízvédelmi létesítmények hossza 6 102 m

 

 

A projekt összköltsége 149.986.579 Ft, a támogatás mértéke 100%.

A projekt befejezési dátuma: 2021.11.30.

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 

 

Képek

Tiszabábolna

 

1

T2

T3

 

Képek Tiszavalk

T4

 

T5

 

T6

 

 

Képek Hejőpapi

T7

 

T8

T9